“Behoud is
de filosofie
van hout”

Parket restauratie

Mijn droom is om terecht te komen in prachtige historische, monumentale panden en paleizen waar vloeren met eerbied voor de historie worden gerestaureerd.
Ik hoop van harte dat ik diegene ben die de brug mag slaan tussen de restaurator en de parketteur. Voor dit soort projecten moet je veel kennis hebben over oude technieken en bindmiddelen.

De kampioenstitel op het NKP heb ik weten te veroveren door het gebruik van oude, in de vergetelheid geraakte technieken. Met schaduwen en marquetterie heb ik een eigen patroon ontworpen wat ik geheel met de hand heb gefiguurzaagd. Deze oude ambachtskills wil ik heel graag uitvoeren en toepassen bij het aanhelen en herstellen van historische (kasteel) vloeren.

Filosofie

Als een honderd jaar oude vloer wordt gesloopt gaat me dat echt aan mijn hart. In een huis ben je te gast en die vloer is tijdelijk de jouwe om vervolgens weer te worden doorgegeven aan een nieuwe eigenaar. Ten alle tijden ga ik voor behoud en voel me verplicht mijn houtfilosofie na te leven en over te brengen op anderen. Hoe behandel je een delicate vloer met eerbied voor de bron? Dat hout komt van bomen die misschien wel honderden jaren hebben gegroeid en dat mag niet voor niets zijn. Duurzaamheid en exclusieve recycling zijn belangrijk in mijn bedrijfsvoering.

Goudzoeker

Mijn wens is dat de mooie vloeren die er zijn behouden blijven en dat het parket passend is bij de bouwstijl van een pand. Mijn adviezen gaan van houtsoort tot vormgeving met unieke ornamenten en details. In Jugendstil, Amsterdamse school, Art Deco, of eender welke combi van historische stijlen. Hierbij komt de kunstenaar in mij goed van pas.

Recent heb ik een mooi project afgerond in een historisch woonhuis uit 1897. Aan de gebruikte nagels kon ik zien dat de vloer dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Ik voelde me echt een goudzoeker toen ik van de één op de andere schat stuitte.
De onderliggende magnesietvloer is verzand en verpulverd.
Alle vloerdelen heb ik genummerd en voorzichtig eruit gehaald. Alle parketdelen heb ik met de hand schoongemaakt en ontspijkert. Vervolgens heb ik de wat minder mooie gesleten delen kunnen wisselen met de delen die volledig intact waren en deze verlijmd op de nieuwe basis. Als een puzzelaar en houtgoochelaar heb ik tenlaatste alle gaatjes met stopwas gedicht en de vloer weer op kleur gebracht. Het is een prachtig resultaat geworden.

Saar Berks
info@saarberks.nl
06 4542 0578

Concept en vormgeving Creative Desk  |  Fotografie Arjan Kerpel