“Meester zijn
gaat over
werkethos en
vakmanschap”

Over mij

Saar is tweevoudig Nederlands Kampioen Parketleggen, winnaar van de Rien Bouwmeester bokaal en heeft als enige dame een broche ontvangen voor het voltooien van de technische parketopleiding. Haar hart ligt bij hout, oude (vergeten) technieken en historisch erfgoed. Regelrecht van de werkvloer, in haar met gereedschap uitgeruste werkbroek, begroet zij mij hartelijk. Een portret van Saar Berks, eigenaar van het gelijknamige Vloerenatelier. Een gedreven, enthousiaste en zelfverzekerde vrouw in een mannenwereld.

Beeldend kunstenaar

Aan de kunstacademie van Arnhem heb ik de opleiding voor toegepaste kunst voltooid. Van origine ben ik een beeldend kunstenaar en ik werkte met materialen als carbon, metaal en nylon. Als kunstenaar is het niet eenvoudig om én je passie te volgen én er een gezonde boterham aan te verdienen.
Bij Koene Fijnhoutbewerking, specialist die meubel- en (fijn) houtdisciplines verenigt, zag ik dat het allemaal mogelijk is. De begenadigd meestermeubelmaker & antiek restaurator Martin Koene heeft me de fijne kneepjes van het houtbewerken geleerd.

Naast antiekrestauratie was scheeps- interieurbouw mijn werkterrein toen meesterparketteur Han Dorenbos mijn pad kruiste. Destijds toen ik mij omschoolde in meubelmaken had ik nooit gedacht in het parketvak  terecht te komen. Doordat parket alles wegheeft van het allermooiste inleg- en fineerwerk ben ik verslingert geraakt aan dit ambachtelijke vak en heb ik mij volledig toegelegd op parket.

Toen ik in 2014 op het NKP een tweede plek veroverde besefte ik: Hé, ik ben hier goed in.

Vrouw in een mannenwereld

Persoonlijk vind ik het heerlijk om in deze mannenwereld werkzaam te zijn. Als vrouw beschik ik over andere en aanvullende talenten en kijk ik door een andere bril. Ik hou van de verfijning en het priegelwerk en in afwerking let ik veel meer op details. Op fysiek vlak als het aankomt op snelheid en rauw bouwwerk leg ik het tegen de heren af maar op het verfijndere werk heb ik zeker voorsprong. Verder beschik ik over een groot inlevingsvermogen richting een klant en hou ik een algemeen belang in het oog. Die combinatie heeft invloed op advies- en beslissingsprocessen waardoor andere uitkomsten mogelijk zijn.

Mijn eigen klanten zijn overtuigd van mijn kunnen. Als ik via een opdrachtgever voor een project wordt aangedragen dan merk ik soms sceptische reacties en zal ik harder mijn best moeten doen het vertrouwen te winnen. Uiteindelijk spreekt het resultaat voor zich.

De rubriek 'Werk in de Winkel' geeft een goed inzicht van de werkzaamheden van Saar. 

Saar Berks
info@saarberks.nl
06 4542 0578

Concept en vormgeving Creative Desk  |  Fotografie Arjan Kerpel