PXL 20230427 143632976

SS Rotterdam

De restauratie van de dansvloer in de Ambassador Room

april 2023

Het behoud van de dansvloer in de Ambassador Room is een heuze uitdaging. Door het intensieve gebruik is deze aan zeer hoge slijtage onderhevig. Na een lekkage was het eikenhout grotendeels losgekomen en was ik betrokken geraakt bij het zoeken naar oplossingen om de ingreep tot herstel zo minimaal mogelijk te maken. Klimaatbeheersing was de eerste stap, maar mocht geen baat hebben bij het omhoogkrullen van het eiken. Restauratie van de slechte delen was de volgende stap. 

Na de voorbereiden van het nieuwe parket startte ik met het uitnemen van de slechte delen. Anders dan we verwacht hadden trof ik een glasvezelmat aan direct onder het parket. Daar waar het vocht onder het hout was gelopen zat het eiken los, maar op de andere plaatsen werkelijk muurvast en moest de frees eraan te pas komen.

Na veel breek werk en het precies monteren van de nieuwe punten begon ik met de details. Tussen alle verschillende houtsoorten loopt een subtiel lijnen spel van kleur kit, deze was op veel plaatsen afgebrokkeld. Mijn kleur lijm heb ik dit naar de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Nieuw in de lak is het eindresultaat verbluffend.  

© 2020 Saar Berks | Concept en vormgeving Creative Desk  |  Fotografie Arjan Kerpel  |  Tekst StC StorytellConcepten