“Ik hou
van verfijning
en details”

Projecten

Sinds 2011 ben ik werkzaam in Parket, eerst als leerling bij Meesterparketteur Han Dorenbos. Vervolgens zelfstandig zelf als meesterparketteur.
In deze jaren zijn er diverse opdrachten en hoogtepunten langs gekomen om een inkijk te geven in mijn passie.

Restauratie Meijerinkpatroon

Als een vis in het water komt bij deze opdracht alles aan bod wat ik in huis heb.
Geheel volgens de uitvoeringsrichtlijnen van Historisch Parket heb ik hier diverse aanhelingen en reparaties uitgevoerd.

Museumhuis Lambert

Historisch parket opknappen heeft vaak meer voeten in de aarde dan enkel 'schoon' schuren. Met schuren wis je alle aangebrachte historie uit en ook is 100 jaar oud parket niet gemaakt om te schuren en gaat deze direct achteruit of is erna soms simpelweg reddeloos verloren. Maar het schoonmaken van deze parketvloeren kan zeker anders en bovenal zonder te schuren...

Doolhofvloer in
historisch Schiedam

2012 - 2018
 In de zomer van 2012 was ik net een half jaar werkzaam voor Han Dorenbos, toen er een bijzondere opdracht passeerde.
Samen met een groep van meubelmakers en ontwerpers heb ik geholpen met deze prachtige doolhofvloer.
Onlangs mocht ik hem weer helemaal opknappen!

Vista Willemstad

Onder de bezielende leiding van Han Dorenbos, Parket van de meubelmaker is er in Willemstad een prachtige 8 puntige ster ontstaan van Basralokus. Ondergedompeld in culinair genot kunt u in alle opzichten genieten in restaurant Vista te Willemstad.

De Ridderkamer

Een mooier kerst cadeau kan ik me bijna niet voorstellen. In opdracht van Han Dorenbos mocht ik deze dagen een bijzondere vloer plaatsen. Het ontwerp van de klant is een plattegrond van een fort. Voor mij als vakvrouw betekend het verschillende patronen precies onderling uitlijnen en paszagen. Een feestje.

Prachtvloer

Deze vloer mocht ik passend maken bij de woning, één van mijn passies waarbij de kunstenaar in mij goed van pas komt. In deze woning waren nog een aantal originele elementen aanwezig. Onder andere de haard heb ik gebruikt als uitgangspunt voor het ontwerp.

Winnaar Rigo bokaal
( = meest creatieve afwerking )

Door Eric Jongmans:
“Naast een fraai, passend ontwerp en een zeer vakkundig gezaagd monsterbord, gaf met name ”de kunst van het verbranden” bij de jury de doorslag Saar Berks uit te roepen tot Nederlands Kampioen Parketleggen 2016.

Tweede keer Nederlands Kampioen Parketleggen

Het is me opnieuw gelukt. Dit jaar had ik mij de oude techniek marqueterie als uitdaging gegeven. Deze techniek is een vorm van inlegwerk waarbij verschillende delen als legpuzzel op elkaar aansluiten door de verschillende houtsoorten op elkaar te leggen en dan met een haarfijne zaag uit te zagen.

Historisch parket restaureren

Voor Han Dorenbos mocht ik de Meanderbies (een mooie variatie) van deze prachtige oude vloer herstellen. De tand des tijd had de nodige stukjes deels of geheel doen verliezen.

Pareltje in Rotterdam

Vandaag ben ik begonnen met het restaureren van een vloer uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De magnesiet laag is in zeer slechte staat en moet vervangen worden.

Houten vloerkleed op
Fort Vechten

Aan de hand van een behang ben ik voor de tentoonstelling van 1Boom 2014 in Fort Vechten bezig gegaan dit om te zetten in een parketvloer. Stiekem vraagt…

Workcamp Parquet Arcen

Workcamp Parquet 2018 zit erop. In Arcen, Limburg, liggen nu twee prachtige vloeren geïnstalleerd door 35 toppers uit 12 verschillende Europese landen. Het was een unieke ervaring om hieraan deel te nemen.

Saar Berks
info@saarberks.nl
06 4542 0578

Concept en vormgeving Creative Desk  |  Fotografie Arjan Kerpel