“Ik deel graag
mijn kennis
over het vak”

Lezingen & colleges

In dit vak kun je niet promoveren en als bevestiging voor mijn talent heb ik mezelf ten doel gesteld de titel Meester Parketteur te behalen. Als enige vrouw heb ik hem weten te veroveren en ik voel me soms de Madame Curie onder de parketteurs.
De titel ‘Meester’ zegt iets over hoe ik met mijn vak bezig ben en hoe mijn mentaliteit is. Meester zijn gaat over werkethos en instelling.

Kennis delen is van grote waarde voor het behoud van het vak

Tijdens Workcamp 2018 kwam Saar de eer toe om een groot internationaal gezelschap aan de hand mee te nemen in de wondere wereld van de typisch Nederlandse legmethode.

Vakgroep Historisch Parket

Als medeoprichter ben ik nauw betrokken bij de vakgroep Historisch Parket. De belangrijkste doelstelling van onze vakgroep is het delen van kennis & ervaring, daarnaast pionieren we op educatief vlak. Er is nagenoeg niets over het uitvoeren van restauraties bekend of geschreven. De vaktechnische details gaan via mondelinge overlevering. De vloer in een interieur komt vaak helemaal op het laatst en is lang een ondergeschoven kindje geweest. In de afgelopen periode heeft de vloer nooit de status gekregen die een interieur wel werd toebedeeld terwijl ontwerpers en schrijnwerkers net zoveel passie en kunde in de vloer legden als in het interieur. Met de vakroep trachten we opdrachten tot restauratie van historische vloeren naar de parketteur te brengen.

Winnaar Nederlands Kampioenschap Parketleggen in 2016 en 2017

Jaarlijks wordt het Nederlands Kampioenschap Parketleggen gehouden in de Evenementen Gorinchem tijdens de Interieur Collectie Dagen in september. Ruim dertig van Nederlands beste parketleggers strijden daar om het kampioenschap. In 2016 wist Saar Berks als eerste vrouw deze prestigieuse prijs in de wacht te slepen. Ook in 2017 wist ze haar titel te prolongeren.

Saar Berks
info@saarberks.nl

Concept en vormgeving Creative Desk  |  Fotografie Arjan Kerpel  |  Tekst StC StorytellConcepten