De lente kriebels hangen weer in de lucht en met de helmstok gaat als een dolle! Het gaat niet zonder slag of stoot, want deze helmstok verdiend het om de perfectie te benaderen, en ja, daar gaat tijd in zitten. 

Natmaken, een week in de mal laten drogen, dit herhalen. Allemaal om het hout voor te buigen zodat het op het lijm moment niet scheurt of breekt. Gisteren nog een keer gepast met water.

afb1

De mal sluit nu mooi aan, volgende stap: ophogen om de stroken over de hele breedte te kunnen klemmen. Hier zaag ik het opgedikt pakket los op de lintzaag:

afb2

Nog een keer passen, hmmm, nog niet naar mijn zin, de scherpe bocht krijgt het het zwaarste te verduren, dus die moet perfect! 

afb3

Een helder moment: Ik ga de contra mal opdelen om de mal in de scherpe bocht als los deel te kunnen perfectioneren. Geluk bij een ongeluk:  dit is natuurlijk geniaal, het belangrijkste punt kan ik nu ten alle tijden bijsturen!

afb5

Zo gezegd zo gedaan, na nog wat optimaliseer puntjes is het dan zover. Eerst teak ontvetten, vervolgens de mal intapen, hulp inschakelen om de boel zo snel als mogelijk in de klemmen te zetten, nog even de reeds ontwikkelde blaren inspecteren (ja kan het nog vandaag? of beter een volgende keer, nee, niet piepen, gaan met die banaan!)….En ja hoor een blij mens gaat naar huis, opweg naar het koude biertje, en een beetje trots is ze wel:-)

afb6

Twee weken later is het nu. Nadat ie uit de mal kwam heb ik hem eerst afgekort met voldoende overlengte. Hop met de klant naar de boot, de ideale plaats bepaald en nu als finale dag de perfecte vorm geven. Gelukt, maar wat nog niet gelukt is is om een plaatje te schieten van de montage op de boot….

afb